Ontdek het geheim van perfecte kleurencombinaties

30 oktober '19

De bouw is gestart, het aftellen is begonnen. Intussen kan jij nadenken over de inrichting van jouw nieuwe woning zodat het straks ook als thuis voelt. Je wilt het natuurlijk meteen goed aanpakken. Maar hoe begin je daar nu aan? Hoe zorg je ervoor dat je de beste kleuren combineert? Wij geven jou graag wat tips zodat je over 5 jaar nog altijd tevreden bent over je keuze.

De kleurencirkel helpt

De juiste kleurencombinaties schud je niet zomaar uit je mouw. Zelfs de beste kleurexperts, interieurspecialisten en decorateurs baseren zich op de kleurencirkel van de Zwitserse, abstracte schilder, Johannes Itten.

De kleurencirkel is een hulpmiddel met daarin 12 pure basiskleuren, met in het midden de 3 primaire kleuren: geel, rood en blauw. Daaromheen staan de secundaire en tertiaire kleuren. Door een aantal slimme trucs in het gebruik van kleurcombinaties kan je verschillende visuele effecten creëren.

kleurencirkel
image alt

Gebruik de juiste contrasten in kleur

De beste kleurcontrasten krijg je door twee kleuren te kiezen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Zeker voor grote ruimtes is dit een interessante techniek. Kleurcontrasten maken de ruimte niet alleen uitdagend, maar ook boeiend. Het beste resultaat krijg je door deze contrasten te verwerken in details en interieuraccessoires. Op die manier creëer je extra finesse.

Ben jij avontuurlijk ingesteld? Dan kan je het ook grootser aanpakken, door hele muur oppervlakken te contrasteren. Weet je niet zeker of het resultaat wel geslaagd zal zijn? Probeer het contrast dan eerst uit door middel van testers. Breng een kleine streep met de gewenste kleur aan en ontdek zelf welk gevoel je erbij krijgt. Daarnaast bestaan er ook heel wat interessante apps om je muur te verven op een virtuele manier. Zo heb je meteen een idee hoe het resultaat er zal uitzien.

image alt

Kies voor evenwichtige kleuren

Naast kleurcontrasten kunnen overeenkomstige, bijpassende kleuren een optie zijn. Hierbij combineer je kleuren die dicht bij elkaar staan op de bovengenoemde kleurencirkel. Geen tegenpolen, maar eenheid in kleur. Deze optie creëert rust, harmonie en evenwicht in je ruimte. Combineer bijvoorbeeld turquoise met marineblauw. Of verwerk olijf-, zee- of bosgroen met limoengroen. Ideaal om te ontspannen, op adem te komen en volop te genieten.

image alt

Laat je ruimte groter lijken

Een kleine kamer heeft beslist zijn charme. Maar soms creëer je meerwaarde door hem optisch te vergroten. Je ruimte krijgt er uiteraard geen vierkante meters bij, maar optisch lijkt het wel zo. De meeste mensen weten inmiddels dat je een plafond niet zwart moet verven. Want een zwart plafond maakt de ruimte in één oogopslag een stuk kleiner.

Daarnaast bestaan er ook andere technieken om je kamer optisch te vergroten. Gebruik bijvoorbeeld lichte, koelere kleuren. Denk aan aquamarijn, mintgroen, cyaan, hemelsblauw, schelpenwit of zilver. De matte variant wint het hierbij van de glanzende kleur.

Let op dat je de ruimte niet té kil laat overkomen. Je wil tenslotte niet in een iglo wonen! Wissel regelmatig af met ‘warmere’ kleuren, zoals aardetinten, varianten in rood of houtkleuren. Verwerk ze in je gordijnen, kussens, poef, bloemen, foto’s, dressoir, enzovoort.

image alt

Laat je ruimte kleiner lijken

Het klinkt misschien een beetje absurd, maar in sommige gevallen lijkt een ruimte écht wel een beetje te groot. De gezelligheid en het knusse gevoel gaan dan wat verloren. In dat geval is het handig als je weet hoe je een kamer optisch kan verkleinen. Ook daar bestaan trucjes voor.

Werk met warme en donkere kleuren. Denk maar aan kastanje- of chocoladebruin, maroon, goud, donker(olijf)groen, kaki, donkerrood, Indisch rood, navy of donkergrijs.

Kies deze keer voor de glanzende variant. Je zal versteld staan van het resultaat. De opzichtige, reusachtige kamer wordt plotseling een gezellige, sfeervolle variant.

De techniek wordt vaak gebruikt om een smalle, lange gang meer karakter te geven. Of om de illusie te wekken dat het plafond lager is.

Hou rekening met de functie van de ruimte

De juiste kleurcombinatie kiezen, is één ding. Maar ook de functie van de kamer speelt een rol bij de keuze van je kleuren. Zo vraagt een slaapkamer of badkamer een inrichting met rustgevende kleuren, terwijl je in de woon- of eetkamer kunt kiezen voor meer energieke kleuren.

Ben jij klaar voor de juiste kleur? Veel verfplezier!

  Neem contact op
  Lees het laatste nieuws