‘Ieder appartement heeft een optimaal uitzicht’

20 december '23

Merwestate in Merwehoofd is het sluitstuk van de nieuwe woonwijk in Papendrecht. De 37 appartementen met elk een ruim balkon, hebben weids uitzicht op de sportvelden, de omliggende wijk en het centrum van Papendrecht. Duco Uytenhaak, architect en partner bij Rudy Uytenhaak + partners architecten, vertelt meer over het ontwerp van de appartementen in deze laatste fase.

image alt

Entree van de wijk

“Het appartementengebouw vormt bij de ophaalbrug over de Slobbengors de entree tot de hele wijk. Bij dit herkenningspunt rijd je de buurt binnen. Voor het ontwerp is het belangrijk om de verticaliteit van het gebouw te benadrukken, zonder dat het een heel hoog en massaal gebouw wordt. Dat doen we door te kiezen voor drie verschillende volumes, met elk een eigen geveluitwerking, die in elkaar worden geschoven. Dat gecombineerd met de verticaal belijnde materialisatie, zorgt voor een slank afgetekend gebouw als welkom tot de wijk”, vertelt Duco. “In de materialisatie en de opbouw van het gebouw ontstaat een contrastwerking. De basis van het gebouw staat met zijn voeten in het water en is voorzien van rood metselwerk. Daaraan hangt een lichter volume, met afwijkend verticaal georiënteerd metselwerkverband, wat zorgt voor een verfijning in de architectuur.”

image alt

Verschillende woonkwaliteiten

Het appartementengebouw omvat verschillende woningtypes met een totaal van 37 appartementen. Duco: “De woningen variëren in oppervlakte van 69 vierkante meter tot een penthouse helemaal op de bovenste verdieping van 273 vierkante meter. Alle appartementen hebben een hoekligging, waarbij de woonkamers steeds op de hoek georiënteerd zijn en daardoor het beste uitzicht hebben. De topfloor appartementen hebben een uitzicht aan meerdere zijdes, omdat hier maar twee woningen op één laag zitten. Door de vertrapping van de volumes ontstaan er bij een paar woningen dakterrassen. Het penthouse is er daar één van en heeft zelfs een 360 graden uitzicht. Ik denk dat je in Merwestate optimaal woont door de grote terrassen, ruime balkons aan de woonkamers met goede bezonning en met een ruim en ver uitzicht dat op iedere hoek indrukwekkend is.”

Weids uitzicht

“Vanuit de diverse appartementen zijn er steeds verschillende zichtlijnen. Je hebt een aantal woningen die uitzicht hebben op de rivier en andere woningen hebben een weids uitzicht op het poldergedeelte, waar de sportvelden liggen. Het voordeel van dat er maar maximaal vier appartementen op één woonlaag zitten, is dat de woningen allemaal een mooi uitzicht en verschillende zonliggingen hebben.”

Centrale wateropvang

Bijzonder aan dit stedenbouwkundig plan van Rein Geurtsen is dat al het regenwater uit de buurt wordt verzameld en hier langs het gebouw stroomt. Duco vertelt: “Het regenwater van de hele buurt wordt via de cascade vertraagd afgevoerd, die uitmondt in het oppervlaktewater waar de voet van dit gebouw in staat. Bij hevige regenval zie je straks een lichte fluctuatie van het water en dat is echt een kwaliteit van de omgeving.”

image alt

Uitnodigend gebaar

“We vinden het erg belangrijk dat het appartementengebouw een uitnodigende sfeer heeft. Daarom is er extra aandacht besteed aan de entree van het gebouw, waar ook de collectieve fietsenstallingen zitten. Het gebouw moet passen bij de rest van de buurt. Door een natuurstenen sokkel en een luifel toe te passen in de plint van het gebouw, ontstaat er een mooie en droge overgang van de straat naar de entree. Daarnaast komt er onder het gebouw een compacte parkeergarage met een subtiele inrit die als een brug aan het gebouw vastzit.”

image alt

Het sluitstuk van Merwehoofd

“Merwehoofd is een mooie, hoogwaardige wijk in Papendrecht die zich kwalitatief heeft bewezen. Merwestate sluit daar goed op aan waarbij je uitzicht hebt op alle kwaliteiten van de buurt: het groen van Slobbengors, het omringende water en de vergezichten. Met name de hoogwaardigheid van zowel de inrichting van de openbare ruimte als de robuustheid van de architectuur, maakt het een fijne wijk om te wonen vlak bij zowel de voorzieningen als de majestueuze rivier. Het project is in mijn ogen geslaagd wanneer nieuwe bewoners hier met veel plezier wonen. Daarnaast hoop ik dat de huidige bewoners van Merwehoofd het appartementengebouw een mooie entree vinden die de wijk meer divers en helemaal af maakt.”

  Bekijk het woningaanbod
  Lees het laatste nieuws